” Bir Filistin Hikâyesi : Islık Çalmak İstiyorum Sahneye Taşınıyor ”
İbrahim ve Ahmet isimli Filistinli iki kardeş üzerinden ilerleyen oyun, Filistin halkının işgal altında yaşadığı trajedileri ve hayatta kalma mücadelesini etkileyici bir biçimde anlatıyor. Oyun, seyirciyi derinden etkileyen sahneleri, farklı metaforların kullanıldığı güçlü anlatımıyla dikkat çekiyor. Oyun boyunca Mescid-i Aksa’nın silueti, kırmızı ışıkların hakim olduğu sahneler ve dikenli teller gibi unsurlar, işgalin ve baskının sembolik birer yansıması olarak kullanılıyor. Görsel ve işitsel ögeler izleyicilere işgal altındaki Filistin’in kaotik atmosferini hissettirecek gibi duruyor.
Ahmet karakteri, Filistinli bir gazeteci gözünden yaşananları aktarırken, İbrahim ise aile yadigârı topraklarına sahip çıkma çabasında öne çıkıyor. Oyun boyunca Ahmet’in Filistin’in acılarını dünyaya duyurma mücadelesi ve İbrahim’in kaybettiği topraklarına olan bağlılığı, seyirciye duygusal anlar yaşatacağa benziyor.
Filistinli şair Mahmud Derviş’in şiirlerinden esinlenen anlar, oyunun duygusal yoğunluğunu artırıyor. Ayrıca, Amerikalı aktivist Rachel Corrie’nin anısına yer verilen sahneleri, Filistin’deki direnişe uluslararası bir boyut kazandırıyor. Rachel Corrie’nin hikâyesi üzerinden evlerin yıkılması ve uluslararası sessizlik eleştiriliyor ve izleyiciye derin bir sorgulama imkanı sunuyor.
Oyun temasıyla sadece Filistin halkının çektiği acılara değil, aynı zamanda dünyanın bu duruma karşı olan sessizliğine de dikkat çekiyor. Ahmet karakterine hayat veren tarihçi ve tiyatro oyuncusu Barış Tanrıver’e neden bu çalışmada yer almak istediğini ve bu konuda görüşlerini sorduk:
‘‘ Filistin meselesi ile birlikte bütün dünyada zalimin zulmüne karşı bir haykırış başladı. Biz de bu haykırışa sanatımızla destek vermek için sahnelerdeyiz. Tüm insanlığı elinden gelen gayreti göstermeye davet ediyoruz.’’
Mehmet Akif Çanakçı tarafından 2024 yılında kaleme alınan bu esere ismini veren ıslık metaforu, pasif bir direnişi sembolize ediyor. Oyunda İbrahim karakterini Buğra Kocabacak canlandırırken teknik ekipte Eren Bozkurt ve Talha Sağlam yer alıyor.
Ekim ayında sahnelenmesi planlanan “Islık Çalmak İstiyorum” oyunu, henüz görülmemiş olsa da metniyle, güçlü anlatımıyla ve çarpıcı sahneleriyle şimdiden büyük bir merak uyandırıyor. Sahneye konduğunda, sadece bir tiyatro eseri olarak değil, aynı zamanda Filistin halkının sesi olarak da tiyatro dünyasında büyük yankı uyandırması bekleniyor. Bu eser, tüm tiyatro severleri ‘’ Filistin için ıslık çalmaya ‘’ davet ediyor.