Kafamızdaki Malazgirt ile Gidip Gördüğümüz Malazgirt Çok Farklı « Gerçek Bakış Gazetesi

SON DAKİKA

Belediye Başkanı Ahmet Cin Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor

GENEL, GÜNDEM, PENDİK, SİYASET, YEREL HABERLER

MARMAS’dan Adından Söz Ettiren İftar Organizasyonu

GENEL, GÜNDEM, PENDİK, YEREL HABERLER

YENİDEN REFAH PENDİK İFTARDA BULUŞTU…

GENEL, GÜNDEM, PENDİK, SİYASET, YEREL HABERLER

Kafamızdaki Malazgirt ile Gidip Gördüğümüz Malazgirt Çok Farklı

Bu haber 04 Eylül 2022 - 8:17 'de eklendi ve 157 views kez görüntülendi.

Malazgirt hak ettiği ilgiyi görmeli, Malazgirt halkının haykırışlarına kulak tıkanmamalı.

Ülke tarihinde çok önemli yeri olan Malazgirt ilçesi gerekli ilgi gösterilmesi halinde tarihi, kültürel derin bir birikimin ve turizm adına büyük bir cazibe merkezi olmanın belki de tam adresi!

Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği’nin (AYGAD) yerel ve ulusal basın olmak üzere 30 gazetecinin katıldığı; Amasya’dan başlayan Doğu Anadolu Bölgesi Kültür Gezisi, Anadolu’nun kapısının Türklere açıldığı Malazgirt’te son buldu.

Gazeteciler Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın’dan ilçenin tarihi, kültürü hakkında bilgi aldı.

Konferans salonunda belediyenin hizmetleri hakkında sunum yapıldı.

MALAZGİRT’İ GÖRÜN DUYUN DİNLEYİN

Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın ilçenin sorunlarına değinerek, Malazgirt’i görmezden gelmeyin mesajını verdi.

Başkan Cengiz Altın konuşmasında; “Halkın burada kalması için işsizlik ve toplumsal sorunlarımız çözülmeli. Sağlık, eğitim ve sosyal alanlarda da, çalışmalar yapılması gerekiyor.  En güzel okulların, hastanelerin, konuk evlerinin bu bölgeye yaptırılması lazım. Temel eksikliklerimizin giderilmesi lazım. Yoksa bunlar göçün sebebidir. Bu durum bize psikolojik ve ekonomik zarar veriyor.

MALAZGİRT BİLİNMİYOR

Malazgirt ülkemiz için çok büyük bir öneme sahip. Anadolu’nun kapısının Türklere açıldığı yer burası. Bu yüzden Türkiye’de yaşayan herkes Malazgirtlidir.

Ama yeteri değeri ve ilgiyi görmüyor. İlçemizin turizmini canlandıracak; kalelerimiz, müzelerimiz ve birçok tarihi yapılarımız var. Ancak tarihçiler ve ilgili kişiler Malazgirt kalesinin büyüklüğü karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar” sözlerine yer verdi.

SAVAŞ ALANI ARAŞTIRILIYOR

Malazgirt Projesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Beyza Kübra Gökdemir, ‘Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi’nin savaş alanına dair yapılan ilk çalışma olduğunu belirtti.

Halkla İlişkiler Sorumlusu Gökdemir; “Malazgirt Savaşı’nın tam olarak nerede gerçekleştiği bilinmiyordu. Bu nedenle 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün desteği doğrultusunda

“Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi” başlatıldı.

Proje üç boyuttan oluşuyor; Malazgirt’in tarihi kimliğini ön plana çıkarmak, savaş alanında kullanılan materyalleri tespit etmek, şehitlerin nerede olduğunu belirlemek için de 12 üniversiteden  30 akademisyen katıldı. Proje kapsamında ise; Antropolojik, modelleme, yeniden yüzlendirme, epigrafik, jeoradar, rölöve, surların planlarının çıkarılması, ziyarettepe üçtepe kazıları, uzaktan algılama ile tarama, yüzey araştırmaları, çivi düzü kazıları, nümizmatik ve yayın çalışmaları yapıldı” dedi.

KAMULAŞTIRMA ŞART!

Malazgirt’in tarihini tanıtmak, kalesini ortaya çıkarmak için etrafındaki yapıları  kamulaştırmak şart!

Yaklaşık uzunluğu 1.800 metre olan kale surlarının iç ve dış taraflarının bir an önce bitirilmesi gerekli. Malazgirt tarihinin tanıtılması açısından bu çok önemli.

Kale surlarında çok tahribat var. Bir dönem duvarların restorasyonu çok kötü yapıldı. İstediğimiz gibi değil, yeniden restore edilmesi gerekir.

TARİHİ DOKULAR GEZİLDİ

Üç Boyutlu Müze

Gazeteciler, çağdaş bir müzecilik anlayışıyla tasarlanan 1071 Malazgirt Panorama’ya yoğun ilgi gösterdi.

Müzede, Selçuklulardan günümüze tarihsel dönemleri yansıtan animasyon üniteleri, Sultan Alparslan’ın heykeli ve Malazgirt Savaşı görüntüleri yer alıyor. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk heykeli, Osmanlı döneminin tarihi dokusunu gösteren Taksim tramvayı, savaş kahramanları ve Bandırma vapuru gibi Türkiye’nin farklı bölgelerini temsil eden kültürel eserler de bulunuyor.

ZAFER ANITI HEYECAN VERİCİYDİ

Sultan Alparslan’ın 1071’de Bizans ordusunu mağlup ederek büyük zafer kazandığı Malazgirt’te yaptırılan 52 metre uzunluğundaki 2 sütunlu Zafer Anıtı, Türklerin Anadolu’ya girişini simgeliyor.

İhtişamıyla dikkat çeken anıtta gazeteciler fotoğraf çektirdi.

Ayrıca Tarihi Kız – Hatun Köprülerinde, Millet Bahçesinde ve Malazgirt Kalesi’nde incelemelerde bulundular.

Samimi yaklaşımları, ilgi ve alakalarından dolayı; başta Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın’a, KYK Yurt Müdürü Ömer Özbey’e, İMSİYAD Kurucu Başkanı Metin Haymana’ya, BAŞİDER Başkanı Ergin Kaya’ya, 1071 Malazgirtspor Kulübü Başkanı İsmail Türeli’ye, Malazgirt Oteli Müdürü Ecevit Yaman’a, gazeteciler Atilla Demir’e, Yusuf Özgür Bülbül’e, Veysel Eşin’e ve Malazgirt Projesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Beyza Kübra Gökdemir’e çok teşekkür ediyoruz.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.