Mübadele Antlaşması Anısına “Rumeli’den Anadolu’ya THM Korosu” Sahne Aldı « Gerçek Bakış Gazetesi

SON DAKİKA

Mübadele Antlaşması Anısına “Rumeli’den Anadolu’ya THM Korosu” Sahne Aldı

Bu haber 31 Ocak 2022 - 21:27 'de eklendi ve 345 views kez görüntülendi.

Pendik’in Cumhuriyet Dönemi kültürünü yaşatan ve Mübadil kültürünün türküleriyle Anadolu’muzun türkülerini birlikte yorumlayan özel bir koro olan “Rumeliden Anadolu’ya THM Korosu” 2022 yılının ilk kültür sanat etkinliğinde müzikseverlerle buluştu. 29 Ocak 2022 tarihinde Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen konserde Şef Soner Özbilen yönetimindeki Türk Halk Müziği Korosu muhteşem sunumuyla, özenle seçilmiş repertuarıyla, güçlü sesleri, fevkalâde müzisyenleri ve organizasyonuyla beğeni topladı.

Sunum Aslı Özbilen tarafından yapıldı. Gecede Pendik Rumeli ve Yanyalılar Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rüstem Kabil, derneğin Onursal Başkanı Asım Renda, Pendik Belediyesi Kültür Müdür Yardımcısı Faruk Erdoğan ile birlikte Pendik’teki siyasal partilerin temsilcileri Ak Parti Pendik Başkan Yardımcısı Murat Kaya, MHP Pendik İlçe Başkanı Yalçın Çolak, CHP Pendik İlçe Başkanı Doğan Çakmak ve ayrıca Pendik Kültür Derneklerinden Pendikliler Derneği, Pendik Musiki Derneği, Penhad, Peksad ve Penfolk Başkan ve Yöneticileri ile ilçemizde görev yapan koro şefleri, Kültür Bakanlığı sanatçısı Mahmut Polat, Pendik yerel basını ve sanatseverler yer aldılar.

Gecede mikrofona ilk davet edilen Dernek Başkanı Semra Yazıcı Şenkal konsere gelen protokolü ve misafirleri selamladı ve katılımlarından dolayı teşekkür etti. Ardından mikrofona gelen THM korosunun kurucusu Enver Tuksal etkinliğe katılan protokol ve konukları selamladıktan sonra Pendik’in öz kültürünü yansıtan kültür derneklerine katkılarından dolayı Pendik Belediyesi ve Kültür Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Mübadelenin 99. yılı hakkında bilgiler sundu. Sonucu Lozan Antlaşmasına varacak Lozan Konferansı sürecinde Türkiye ve Yunanistan arasında sancılı olan maddelerden birisi olan “Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi” ile mübadele adı verilen zorunlu göç olayıyla milyonlarca insan atalarının yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldı.

Anadolu’daki Ortodoks Rumlar Yunanistan’a, Osmanlı’nın Balkanlarda Yüzyıllarca sancaktarı olan Müslüman Türkler ise Türkiye’ye geldi. Yüz binlerce insan yabancısı oldukları topraklarda sıfırdan yeni bir hayata başlamak zorunda kaldılar. İşte bu şartlar altında Genç Cumhuriyetin Pendik’inde giden Rumların yerine iskan edilen ve Pendik’i müslümanlaştıran Yanyalılar ve diğer Rumeli Mübadilleri ile ilgili bilgiler verdi.

Konserde günün anlam ve önemini anlatmak üzere davetli olan ancak Covid-19 önlemleri kapsamında katılamayan konuşmacı Tarihçi, Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Neval Konuk Halaçoğlu’nun yolladığı video mesajı ve mübadeleden fotoğrafları slayt olarak yansıtıldı ve ilgiyle izlendi. Ardından konser sunumu için koristler ve müzisyenler son olarak Şef Soner Özbilen alkışlar eşliğinde sahneye geldi. Bağlamada İlker Çelik, Bas Bağlamada Alper Uğurlar, Kabak Kemanede İhsan MENDEŞ, Nefesli Sazlarda Kenan Elmas, Ritim Sazlarda Cemal Kablan sahne de koro ile birlikte sahne aldı. Korist olarak gecede görev yapan; Altun Çam, Aslı Adalı Yalman, Aslı Özbilen, Atika Nur, Aynur Bijan, Deste Çam, Didem Büyükcangaz, Enver Tuksal, Fevzi Türkmen, Gülay Doğan, Gülnihal Terzi, Hamza Keser, Hatice Sancak, İsmail Taşlıca, Mehtap Çam, Meral Turgut, Özay Bektaş, Pelin Taşlıca, Sabri Bijan, Sadri Eren, Salih Akova, Semra Şenkal, Serpil Şengör, Seyfi Turgut, Yakup Diler, Yıldız Eren, Zekiye Küçükömeroğlu gerek solo performansları gerekse koro performansları ile bir dernek korosunun ötesinde, Şef Soner Özbilen ve müzisyenlerin getirdiği TRT disipliniyle sahne alan profesyonel bir sunum sergilediler.

Sunumu başarıyla üstlenen Aslı Özbilen’in Gecede Tekin Büyükkaya’ya ait mübadele ile ilgili şiiri okudu ardından Koro Şefi Soner Özbilen, yoğun alkış alan şiir sunumu sonrası sanatçı Tekin Büyükkaya’yı sahneye davet etti ve Büyükkaya 1 türkü icra ederek gecede süpriz bir sunum yaptı. Gece koro ve solo türküler ile devam etti. Gecenin misafir sanatçısı Nursaç Doğanışık sahne aldığında ise izleyiciler okuduğu 3 türküde de sahneye kilitlendiler. Sahne Işığı ve büyülü sesi ile muhteşem gecenin güzel bir rengi olan sanatçı mütevazı tavırları beğeni topladı. Gecenin finalinde Misafir Sanatçı Nursaç Doğanışık ve gecenin süpriz sanatçısı Tekin Büyükkaya ile birlikte büyük şef Soner Özbilen’e çiçekler sunuldu.

Gecenin protokolü de sahneye geldi ve Pendik Kültür Derneklerinin Başkanlarıyla birlikte güzel bir sezon başlangıcı pozu verdiler. Böylesi öz kültürümüzü oluşturan değerlerin en önemli dallarından birisi olan Halk Müziği daha çok desteklenmeli, daha büyük kitlelere ulaşmalı ve sunulmalı. Bu konuda Pendik’te kültür Dernekleri ile güzel çalışmaları işbirliğiyle yürüten Pendik Belediyesi’ni tebrik ediyoruz. Şef Soner Özbilen’in şahsında tüm müzisyen, solist ve koristleri, Dernek Başkanı Semra Şenkal’ın şahsında tüm dernek yöneticilerini ve organizasyonda emeği geçen tüm sahne önü ve sahne arkası görevlileri tebrik ediyoruz.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.